Tarife geçmeden önce paylaşmak istediğim bir konu var. Sezar bu salatanın neresinde? Cidden bakın salatanın adı mı "Sezar" sosu mu "Sezar Salata Sosu" inanın bilmiyorum. Yaptığım derin araştırma da (google'a yazıp çıkan sonuçların başlıklarına baktım işte 7-8 saniye sürdü) buna dair net bir cevap bulamadım. Ha yazıyı okuyanlar arasından "ahahaha ilahi Korhan o şu demek" diyen ukala dümbelekleri illa ki olacaktır. Onlara hatırlatmak istiyorum ki yorumlar benim onayımdan geçiyor, hatta o yorumlar değiştirilip "kapıcı Himmet emmi bana gaysın gıııı" bile yapılabilir. Yani emin değilim yüz yıldır blogger'a girmedim ama bence olmalı yani.
Not: Türk miletiyiz, kelimeleri düz anlarız. Sezar'sa imparator Sezar olmalı ama iki bin küsur yıl önce yaşamış (google değil la wikipedia) (gerçi ona da google'dan ulaştım ya neyse) adamın salatayla alakası olmamalı. O ipneler'de bu derece damak zevki yok. Anca efendim "ballı sığır filetosu yiyeyim" aman "incir'le sarılmış güvercin lüpleteyim" falan. Yalnız heriflerde ne damak zevki varmış be hacı!
Malzemeler:
1 tane kıvırcık. (sizin yeşil seven tabiatınız varsa istediğinizi koyabilirsiniz roka, moka ama ben çok hoşlanmam)
2 tane piliç göğüsü. (hangimiz sevmeyiz ki, ay lav Türkçe ahahaha)
7-8 Dilim Tost ekmeği (bu normal insan evladı için yarısı ama ben krutonun hastasıyım)
1 Çorba kaşığı tereyağ
1 Tatlı kaşığı Kekik
1 Tatlı kaşığıPul Biber
1 Nah bu yumruğum kadar eski kaşar. (tarifin aslında parmesan der ama mahalle bakkallarımızda parmesan satılmadığına ve anamızın karnından parmesanla doğmadığımıza ve bu azına sıçtığımın peyniri memleketimizin sonradan görme'leri (sonradan Gurme esprisi yapanı döverim!) tarafından talep edilip pahalılaştğından dolayı eski kaşar. Bu arada türleri aynıdır, gözünüz korkmasın bu yavşağın olduğu her tarifte eski kaşar kullanabilirsiniz.
Sosu İçin:
Geldik zurnanın "zırt" dediği yere. Şu yaşıma geldim, zurnanın "zırt" dediğini hiç duymadım!!! Ha pardon başka bişi diyecektim. Hah, neden yemek tariflerinde sos kısmını ayırırlar anlamam. O tarifleri yazanlar da genelde Türk, yani mantıya ekmekle girişen insanlar. Tarifte "sos" u ayrı yazınca noluyosun yani bi elit mi oluyorsun gerizekalı. Akşam akşam sinirlendiriyorlar...
1 Yumurtanın Sarısı (gitti de ç.kün yarısı eheheh)
4 Diş Sarımsak
1 Tatlı kaşığı Hardal
1 Yemek Kaşığı Worcestershire Sosu (Ev kadını olsaydım bunun nasıl yapıldığını yazardım, görüyorum onların yemek bloglarında böyle şeyler yazıyorlar. 1 kaşık sos için ançuez arayanların boş Dünya'sı, ulan Migros'ta 5 liraya satılıyor..neyse)
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Çay Kaşığı Tuz
1 Limonun Suyu (yarımda olur ben ekşi seviyorum, yemekte de sevgili seçimimde de)
Yarım Çay Bardağı Zeytinyağı
Yapılışı:
Farklı,farklı şekilleri illa ki var. Yani tabak düzeninde ne neyin üzerine geliyor gibi. Bu sizin bakış açınıza göre değişebilir, misal ben Elizabeth Banks' ın üzerinde olmalıydım, siz de uygun gördüğünüz sırada koyabilirsiniz. Ben ilk önce güzelce yıkadığım yeşillikleri verev verev doğrayıp en alta koydum. Sonra;
Tavanızın altını yakıp tereyağ'ı eritin. Tost ekmeklerini minik minik kareler oluşturacak şekilde kesin ve yağa atın. Güzelce karıştırın yağ'ı emsin. Unutmayın sağlıklı değil, lezzetli bişi yapmaya çalışıyoruz. Azıcık renk değiştirince kekik ve biberi de üzerine serpin ve karıştırın. Kıtır kıtır olması lazım, ben bu arada olmuş mu diye yarısını yiyorum zaten. Siz de öyle yapın. Daha sonra pişen ekmekleri yeşilliğin üzerine alın.
Aynı tavaya tavukları alıcaz. O kısımda siz nasıl isterseniz, yani bütün bütün de koyabilirsiniz, benim gibi iri kuşbaşı da doğrayabilirsiniz. Tavada kalan baharatlarla zaten lezzetlenecektir. Çok yandığını hissederseniz az zeytinyağı gezdirin. Renkleri tamamen değiştiğinde 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip alt üst edin.
Bunu da kurutonların üzerine yayıcaz. Az sabır biliyorum şu haliyle de dalınabilir ama az sabır.
Geldik sosa:
Genişçe bir kaba önce yumurta sarısını alın. Sarı-Beyaz ayırmayı bilmiyorsanız beni bi arayın, yeminle yazmaya üşendim telefonda anlatırım. Sarmısakları ya rendeleyin ya da "bi milyoncu" larda bile satılan aparatlarla güzelce ezin. (yaşınız 40'dan büyükse dövün, artık nasıl bir sado-mazo nesilseniz) Hardalı, worcestershire'ı ekleyin ve limonu sıkın. Şimdi bunları blender'dan geçirebilirsiniz ya da çırpma teliyle güzelce çırpabilirsiniz. Bakın abiler, çok ciddiyim sırıtmayın ama o manita tavladığınız sosların alayı 200 yıl önceye aittir. Yani blender falan yoktur ve sosa lezzeti yavaş yavaş karışması verir. Siz boş verin uzman.tv'deki yavşakları. Hafif akışkan kıvam alınca baharatları katın ve bir tur daha karıştırın. En son zeytinyağını ekleyin ve iki tur çevirin. Salatamızın üzerine eşit olarak yayın ve rendenin en küçük kısmıyla eski kaşarı üzerine rendeleyin.
Yapması 30-35 dakika süren bir yemekle eve çağırdığınız her kızın aklını aldınız, bi hayır duası edin deeeeeermişim! Dua'yla karın mı doyuyo lan??!! Allah ne verdiyse paylaşırız artık. Hadi afiyet olsun.
0 yorum:
Yorum Gönder