Çok filozof bir abim vardır. Ateş abi. Bir sohbet sırasında "İzmir'in kızına güzel derler ama değildir, kolay verdikleri için salak erkekler onları efsane yapmıştır." demişti. Yani benden de çıkabilecek filozof abi bu kadar olur sanırım. Kızını bilmem ama köftesi güzel. Kumru'su da güzel. Biz bugün köftesini yapıcaz biriciklerim.
Malzemeler:
Köftesi için
500 gram dana kıyma. Az yağlı olsa iyi olur.
Yarım bayat ekmek içi.
1 soğan rendesi.
Kimyon,tuz,karabiber,kekik.
Etrafına dizmek için:
2 Tane Sivri veya çarliston Biber.
2 Patates
2 Domatis
Sos için:
1 Çorba Kaşığı Biber Salçası
Bolca Ayçiçek Yağı
1 Domatisin Püresi
Kekik
Tuz
Önce köftemizi yaparak işe başlayalım. Bir gerizekalı bile yukarıda yazan malzemeyi yoğurarak köfte yapacağını anlar sanırım. Şimdi o köftede yazan soğanı rendelemeyi ya da minik minik kesmeyi akıl etmeyen varsa zaten şu an bu blogu kapatsın gitsin akepeye oy versin. Yemek yazarıyım ama toplumsal duyarlılıkta on numara yani. Hani çocuk ta yaparım kariyerde deniyorsa;köftede yaparım toplumsal bilinçte diyebiliriz. Tabi yapmak fiili tuhaf bir şey. Yani "yapmak" diyince..tamam neyse. Nerde kaldık hah köfteyi yapıyoruz. Şimdi bunu yoğurduktan sonra kapalı bir kapta dolapta 2 saat dinlendirin. Köfte'yi nasıl yaparsanız yapın mutlaka dinlendirin zaten.
Dinlenmiş ve hafif gevşemiş köftelerimize bir içki ikram ettikten sonra ısıya dayanıklı fırın kabımıza -ki borcam da denir bu şapşiğe- ya da tepsimize güzelce yerleştirelim. Etrafına biberlerimizi, kafamıza göre şekil verdiğimiz patateslerimizi dizelim. Üstüne cumhuriyetin ilk yıllarını anmak adına kabuklarını soyduğumuz domatislerimizi şapka gibi kapatalım.Eğer kabınızda boşluk kalırsa biber ve patates ilave edebilirsiniz.
Sonra bolca, hımm ne kadar bolca desek. 1 su bardağı kadar ayçiçek yağımızı bir tencereye alalım. İçine salçamızı da koyalım ve salçayı bu yağda güzelce eritelim.Sonra gene kabuklarını soyup püre haline getirdiğimiz domatesimizi içine karıştıralım.Bir çorba kaşığı tuz ve bir o kadar da kekik koyalım.Fokurdamaya başladığında gözünüze miktar olarak az görünürse yarım bardak su ekleyebilirsiniz. Sosumuzun yağı üzeri çıkacaktır. Şimdi gelelim geri kabımıza. Geldin mi? Hah afferin. Şimdi ayı gibi sosu boca etmiycez. Önce üzerindeki yağı bir kaşık yardımıyla güzelce üzerinde gezdiricez. Sonra kalanını da aynı şekilde her tarafına yayılana kadar dökücez.
Önceden 200 derece ısıttığımız fırında üstü kızarana ve köfteler pişene kadar tutucazç Sonra da ekmek bana bana yiycez. Kenarlarını falan sıyırıcaz nefis olacak. Hadi afiyet olsun.
4 yorum:
Küfretseymişsin :)
Hatta, böyle dolambaçlı falan değil, direkt hakaret sözcükleri sıralasaymışsın Korhan enişte.
Olmamış,benden demesi.
Eminim anneciğimin yaptığı 'İzmir Köftesi' kadar lezzetli olmuştur.
Ne de olsa, annem de İzmir'in güzel kızlarından...
Tabi yazarken eş dost çıkabilir düşüncesi olması lazım insanın. Evet sığırım ben.Kendimden fleto tarifi de vericem sittirellacım :)))
Peki eniştecim :)
Geldiğimde kendi ellerimle hazırlayacağım Korhan'dan fleto tarifini :)
İyi geceler, küflü'me öpücükler :)
Kurban olsun bu filetolar sana :)))
Yorum Gönder