Peheeeey yıl olmuş lan yazmayalı. Bahane üretmiycem bu sefer. Habire bir bokları çıkan Ali Demir gibi oldum. Bu saatten sonra "sehven" yazmadım diyemem di mi?
O zaman hadi pide yapalım.
Şimdi biriciklerim; evde yaptığınız pide,kebap gibi ürünler asla dışarıda yediğiniz gibi olmaz. Siz gider en alasından kıyma alırsınız ama kebapçınınkinin (lezzetinin yani) (ilk parantezde güya topladım di mi cümleyi ben) yanından geçmez. Sebebi dışarıdaki ürünlerde kuyruk yağı kullanılması ve karışık kıymadır.
Çok meşhurları ve bilinenleri hariç kebapçılar genelde karışık kıyma dediğimiz;içinde sakatat da olan kıyma kullanırlar.
Tercih meselesi tabi ama ben evde bildiğin hijyenik dana kıyma kullanıyorum.
Gelelim pidemizin yapımına.
Malzemeler:
Hamuru İçin:
4 su bardağı un.
1 paket yaş maya.
3 yemek kaşığı zeytinyağı.
3 çay kaşığı tuz.
Harcı:
Kaşarlı
Yarım paket taze kaşar.
1 Yumurta
Kıymalı
250 gram orta yağlı kıyma.
1 adet soğan.
3-5 parça elinizle kopardığınız maydanoz.
1 adet domates
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
Önce hamurumuzu hazırlayalım. Bunun için malzemeleri güzelce harmanlıyoruz. Yaş mayamızı bir bardak ılık suda eritip hamura katıp iyice yoğuruyoruz. Sonracığıma üzerine nemli bir bez örtüp huzurevine yatırdığımız anneanne'miz gibi dinlenmeye bırakıyoruz.
Soğanımızı çok küçük parçalar halinde kesiyoruz. Rondo kullanmayın ama. Domatesimizin de kabuğunu soyalım ve küp küp doğrayalım. Sonra bütün malzemeyi iyice iç içe geçecek şekilde karıştıralım.Az cıvık bir kıvamı olacaktır. Sonra ağzını kapatıp buzdolabına koyalım ve 3-4 saat dinlendirelim. Bu arada kaşarlarımızı rendeleyelim.
Dinlenmesi bittikten sonra hamurumuzdan yumruk büyüklüğünde bir parça kopartalım. İki elimizin arasında uzun..lan bunu nasıl tarif edicem?Geldi aklıma bişi ama. Yaparken resim çekmeyi unutursan böyle olur eşek kafa!
Böyle avcunuzun içiyle hamuru arada tutup ileri geri yapalım. Sonra un serptiğimiz tezgahta oklava/merdane ile ileri geri açarak pide görünümü verelim.
Bir yumurta sarısı ve az bir ayçiçek yağını kenarda hazır tutalım. İlk pidemize kaşarlarımızı serpip güzelce yayalım. Sonra hamurun kenarından kıvırmaya başlayalım. En az 2 tur attıralım yoksa pişerken açılır. Güzelce kıvırdıktan sonra uçlarda birleştirelim. Tanıdık pide formu olacak. sonra kaşarımızın üzerine bir yumurtayı kırıp güzelce yayalım.
Daha sonra kalan hamurlardan gene pideler yapıp arasına kıymalı harcımızı da kaşığın tersiyle güzelce yayalım. Gene kıvırmayı bitince yapıcaz. En son kenarlarına yumurta sarısı / yağ karışımımızı bir fırça yardımıyla güzelce sürelim ve önceden 200 dereceye ayarlanmış fırınımızda 15 dakika pişirelim. Dilerseniz kuşbaşılı ya da pastırmalı kaşarlı falan da yapabilirsiniz. Hepsi de enfes oluyor.
Afiyetler olsun..
2 yorum:
ya yemek tarifi okuyorum senin yüzünden ahaahah
oku oku ilerde evlenicen gocana yaparsın:)
Yorum Gönder